Puinzakken – uitkomst bij de kleinere klus

Bij de meeste klussen begint er een stapel van puin te groeien. Zeker als je gaat slopen. Maak je ruimte voor een nieuw bouwproject, dan moet vaak eerst iets ouds verwijderd. Dat verdwijnt natuurlijk niet als sneeuw voor de zon. Langzamerhand krijg je in je tuin een piramide van bouwafval, of grof gezegd puin. Dat kan variëren van gruis en steenslag tot brokken beton en specie. In de meeste bouwcontainers kun je puin al niet meer kwijt; je moet dan een speciale puincontainer bestellen. En ook al heb je voor een klus snel veel rotzooi gemaakt, daarmee vul je lang niet altijd een hele container. Alleen betaal je wel voor de ruimte van die hele container. En dan wordt puinruimen een duur dingetje. Hoewel: als je overgaat op puinzakken, raak je de troep ook wel kwijt. En dan kostenbesparend.

Puinzakken zijn goed te tillen

Het klinkt wellicht raar maar er zijn dus ook afvalzakken voor zwaar materiaal zoals steenbrokken. Deze bouwafvalzakken zijn een goed idee als je met mate puin hebt. Breng je een oude stenen garage terug naar de fundamenten, dan zijn bouwcontainers nodig. Maar voor een klus waarbij je een paar honderd kilo puin overhoudt, zijn puinzakken zo’n gek idee nog niet. Bouwafvalzakken kunnen snel zo’n 30 tot 50 kilo puin opnemen. Natuurlijk zijn de stevige plastic zakken dan ook scheurvast. Sommige zakken zijn van polypropyleen en die hebben een geweven structuur. Dat maakt ze nog scheurvaster. Er gaat niet alleen steen in die zakken. Want puin is een ruimer begrip. Er hoort ook ijzer onder, isolatiewol of hout. Asbest natuurlijk niet. De afvoer van asbest is streng geregeld en sowieso heb je daar dan speciale asbestzakken voor te gebruiken.

Schat in hoeveel puin je gaat verwerken

Ga je een overzichtelijke klus starten waarbij ook sloopwerkzaamheden zitten? Ga dan niet meteen een dure container huren. Bekijk wat je ongeveer aan puin gaat overhouden na het bouwproject. Zo krijg je een aardig idee over het volume en dus de kilo’s. Check dan of het zoveel is dat je er een container of minimaal een big bag mee kunt vullen. Schat je in dat je die beide niet geheel kunt vullen, dan komt de optie van de puinzak in beeld. Sowieso kun je met dit soort zakken flexibeler werken dan met een container. Afmelding van een container betekent dat die wordt opgehaald. Zie je daarna dat je toch iets vergeten bent en komt er weer sloopmateriaal vrij? Dan is het opnieuw bestellen van een container een dure zaak. Terwijl je met puinzakken gewoon een paar nieuwe afrolt.

Afval scheiden – ook puin

Voel jij je goed als je duurzaam bezig bent? Scheid dan je puinafval naar soort en pak voor elk soort puin een eigen zak. Bijvoorbeeld hout bij hout en dak afval bij dak afval. Zo ben je goed aan het scheiden en gaat de afvoer naar de puinstort ook beter. Moet er nog tuinafval mee naar die stort? Daar kun je natuurlijk ook een puinzak voor gebruiken.

Alleen puinzakken zijn bodem vast

Maak van goedkoop geen duurkoop. Denk je dat je wel toe kunt met die super goedkope zwarte zakken uit de supermarkt? Dat wordt een drama. Doe je daar slechts tien kilo puin in, dan breekt de zak zodra je die optilt. Alleen puinzakken zijn gemaakt om probleemloos veel gewicht te kunnen tillen. Ga daarom naar Profipack.nl en bestel direct de zakken die je nodig hebt!