In 2002 verscheen het boek The Five Dysfunctions of a Team van de Amerikaanse auteur Patrick Lencioni. Dit boek beschrijft een model voor efficiënte teams, genaamd de piramide van Lencioni. Deze piramide bestaat uit vijf aspecten, die allemaal belangrijk zijn voor het functioneren van een team. Professionele bedrijven als Teamspeling maken gebruik van deze aspecten voor hun trainingen aan organisaties. In dit blogartikel kom je erachter wat deze aspecten zijn en hoe je ze kunt toepassen in je eigen team.
De piramide van Lencioni begint met vertrouwen
Ten eerste is er vertrouwen. De auteur beschrijft vertrouwen als het vermogen van teamleden om elkaar te accepteren en te respecteren, ongeacht hun verschillen. Het is belangrijk dat teamleden zich kunnen uitspreken zonder bang te zijn voor afwijzing of kritiek. Dit betekent niet dat er nooit ruzie mag zijn, maar wel dat teamleden bereid moeten zijn om eerlijk met elkaar te communiceren en constructief feedback te geven. Een manier waarop je dit kunt stimuleren, is door het houden van reguliere teamoverleggen. In deze overleggen moet er ruimte zijn voor open en eerlijke communicatie. Ook kun je ervoor kiezen om eens in de
Productieve conflicten
Als tweede komt Lencioni met het idee van productieve conflicten. Hij stelt dat gezonde teams niet bang zijn voor conflicten, maar juist maken ze gebruik van deze conflicten om beter te worden. Door open en eerlijk met elkaar te communiceren, kunnen teamleden verschillende standpunten bespreken en tot een oplossing komen die voor iedereen werkt.
Productieve conflicten ontstaan alleen als teamleden vertrouwen hebben in elkaar en bereid zijn om hun meningen te uiten. De schrijver geeft hierbij het advies om regelmatig te brainstormen over nieuwe ideeën of projecten. Dit stimuleert namelijk het uitwisselen van verschillende standpunten en zorgt ervoor dat
Betrokkenheid met het team
In de derde plaats is Lencioni van mening dat een team pas echt effectief kan zijn als alle leden geïnvesteerd zijn in het gemeenschappelijke doel. Hiervoor is het belangrijk dat teamleden begrijpen waarom het doel belangrijk is en hoe ze hieraan kunnen bijdragen. Alleen als iedereen betrokken is, zal het team de motivatie hebben om samen te werken aan het bereiken van het doel. Om iedereen te laten investeren in het doel, is het belangrijk dat het doel helder en duidelijk is. De auteur geeft hierbij het advies om een SMART-doelstelling te formuleren.
Verantwoordelijkheden in een team
Verder stelt Lencioni dat een team pas echt effectief kan zijn als iedereen verantwoordelijk is voor het resultaat. Dit betekent dat teamleden niet alleen moeten weten wat er van hen wordt verwacht, maar ook bereid zijn om hieraan te werken. Alleen als iedereen aan boord is en gemotiveerd is om het doel te bereiken, zal het team slagen.
Resultaten krijgen
Tot slot stelt Lencioni dat een team alleen succesvol kan zijn als het gemeenschappelijke doel voorop staat. Dit betekent dat teamleden niet alleen moeten werken aan hun eigen doelen, maar ook aan het gemeenschappelijke doel. Alleen als iedereen zich inzet voor het behalen van het doel, zal het team slagen.